Recept på Blodpudding
Ca: 10 portioner
1 l Svinblod
7 dl Svagdricka
7 dl Rågmjöl
1 skalat och finhackat syrligt äpple
1 hg Späck (i nödfall smör)
1 gul eller röd lök
1 dl sirap
1 msk salt
lite mald kryddnejlika
lite ingefära
lite kryddpeppar
lite vitpeppar
lite finstött mejram
mycket mod och kärlek
Ca. 1 timma i mitten av ugnen på 175 grader. Ställ formen i vattenbad och täck över med folie.
Recept av: Järnemma
1. Räkna med att det tar ca:12 timmar innan det frysta blodet har tinat i kylskåpet. Jag hade läst att det skulle ta ca: 8-10 timmar men då var det till stor del fortfarande fruset.
2. Sila blodet och blanda ner svagdricka. Vispa sedan kraftigt ner rågmjöl.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSNWFDl3EoA4uMIERfz01y7ZHkpceXU20uRdN0PRB1PXMCJCKrIo2xgfRWdFuOon-2w3MK9Aha_MtIATEdfLOy2OnYoCXrg0tzBvGtPbN6FmjGKzqCjR0KBY3Dup_niPChBnCQzSmuXG0F/s320/20150914_171659.jpg)
3. Stek lök och äpple (jag gjorde lite för grov hackning) i smör/späck.
4. Häll över lök och äppelfräset i blodet, häll i sirap och pudra på med mumsiga kryddor. Gör sedan ett stekprov i stekpannan och smaka av ordentligt.
5. Och så skjuts in i ugnen! Jag hade ingen smal brödform så det blev en stund längre i ugnen innan den blev färdig. Jag glömde också att lägga aluminiumfolie över som man ska göra, kom på det efter en halvtimma så det blev lite sprucken yta.
![]() |
In i ugnen med vattenbad |
![]() |
Efter ca. 90 min |
6. Testa att känna av med en sticka så att formen känns fast innan den tas ut. Går sedan att äta den varm direkt med lingonsylt eller annat tillbehör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar