Gör egen färskpasta.
Det är ägg i detta recept. Jag brukar äta ägg om det finns både äggula och äggvita i. Att bara äta äggvitan kan hämma upptaget av järn.
Färskpasta med basilika 4 portioner (utan pastamaskin)
300 g durumvetemjöl
3 ägg
1 msk olivolja
2 msk finhackad basilika
Lite salt
Gör en liten vulkanform av mjölet på arbetsbänk. Lägg i ägg, olja, basilika och salt i mitten av gropen. Rör först samman med en gaffel, när halva mjölet är ihoprört knådas degen för hand till en fast boll.
Låt bollen vila under bakduk i rumstemperatur i 1-4 timmar, eller i kylskåp om den får vila längre än 4 timmar.
Knåda ut degen på mjölat bord och kavla ut till en stor, platt fyrkant. Rulla sedan ihop (som en bulldeg) och skär ca 1 cm tunna rullar. Red ut banden från rullarna så de inte klibbar ihop.
Koka i 2-3 minuter i saltat vatten och servera direkt.
Recept av Järnemma
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar