söndag 20 september 2015

Flott och gott



Ingen smalmat idag, det är ju helg.
Mycket jobb och tid för att trolla ihop den här lunchen men så värt det!



Järnemmas dubbelburgare med friterad potatis

Burgarbröd ca 8 st:

25g jäst
2,5 dl vatten
1 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
En nypa salt
2 msk rapsolja

Värm vatten till fingervarmt, späd ut lite med smulad jäst. Häll sedan ner resten av vattnet, saltet, mjölet och oljan. Arbeta ihop till en smidig deg. Vila under bakduk i 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen på mjölat bord. Dela upp degen i 8 bitar. Forma till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper, tryck ner bullarna med lätt mjölad hand.
Vila en gång till i 30 min under bakduk.
Pensla med vatten och strö på med pumpa eller sesamfrön. (Båda är pumpade med järn).
In i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.



Burgare ca 8 st stora:

500 g nötfärs
Lite salt och peppar

Rör ihop ingredienserna. Forma till tunna runda plattor med blöta händer. Lägg på fuktiga skärbrädor.
Stek på medelvärme i smör.



Friterad potatis :

Frityrolja
Strimlad potatis (går bra att behålla skalet på)
Salt

Häll olja i en stor kastrull till hälften. Hetta upp till ca 180 grader. Ingen köksfläkt på och ha kastrullocket nära till hands!
Fritera lite i taget och låt sedan rinna av på hushållspapper. När alla potatisar är friterade, låt de svalna av. Fritera sedan alla en sista gång innan servering. Pudra på salt.

Montera ihop burgarna med sallad, tomat, stekt bacon, stekt lök, spenat och ketchup. Ät.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar