söndag 27 september 2015

Söndagsrost


Lammstek


En riktig tiopoängare är lammstek. Laga så får ni se.




Lammstek med potatis på Järnemmas vis

Ca 700 g lammstek
Färsk dragon
Färsk timjan
6 st vitlöksklyftor
Matlagnings-snöre
1 citron
Rapsolja
6 st medelstora potatisar
1 rödlök
10 cm purjolök
Salt och peppar


Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in köttet med hackad dragon, timjan, 2 st pressade vitlöksklyftor, salt peppar och saft från en halv citron. Bind ihop köttet med snöre och bryn i rapsolja på alla sidor, helst i en gryta som tål att stå i ugn.

Gör klyftor av potatis och rödlök. Lägg ner en hel halva citron, krossade vitlökar och bitar av purjolök med köttet. 

Ställ grytan i ugnen och sätt in en termometer i lammsteken. Låt stå i ugnen i ca 1 timma tills lammet är 70 grader för välstekt (64 grader för medium). Ös ibland lite spad över köttet.

När köttet är klart tas det ut och får vila i ca 20 minuter.

Höj temperaturen på ugnen till 225 grader och låt potatisarna och grönsakerna stekas färdigt i ugnen, det blir världens godaste ugnsbak!


Servera sedan allt tillsammans, gärna med lite tabbouleh också.




Roasted lamb


A real "ten pointer" is roasted lamb. Cook and you will see.




Roasted lamb with potatoes in Iron Emma's way

About 700 g of lamb
Fresh tarragon
Fresh thyme
6 garlic cloves
Cooking-string
1 lemon
Rapeseed oil
6 medium potatoes
1 onion
10 cm leek
Salt and pepper


Preheat the oven to 150 degrees. Rub the meat with chopped tarragon, thyme, 2 pressed garlic cloves, salt, pepper and the juice of half a lemon. Tie the meat with string and fry in rapeseed oil on all sides, preferably in a pot that can withstand the oven.

Make slices of potatoes and onions. Add a half lemon with peel, the crushed garlic and bits of leek with meat.

Place the pan in the oven and place a thermometer in the lamb. Let stand in the oven for about 1 hour until the lamb is 70 degrees for well done (64 degrees for medium). Pour occasionally a little broth over the meat.

When the meat is done take it out and left to rest for about 20 minutes.

Raise the temperature of the oven to 225 degrees and let the potatoes and the vegetables get finished roasted in the oven, it will be the world's best veggies!


Serve everything together, preferably with some tabbouleh too.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar