torsdag 8 oktober 2015

Två sorters bröd


De stora bröden är smaksatta med morot. De små bröden är smaksatta med lingonchutney.

Båda bröden är supergoda.


Grundrecept på Järnemmas bröd

50 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl rapsolja
2 msk sirap
6 dl dinkelmjöl
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
Sesamfrön/pumpafrön

Smaksätt med 2 dl rivna morötter eller 1,5 dl lingonchutney.


Smula jästen. Rör ut med lite av vattnet så att klumparna försvinner, häll sedan ner resten av vattnet. Rör ner olja, sirap, salt och någon av smaksättningarna. Arbeta in mjölet i ca 10 minuter för hand. Låt degen vila under bakduk i 30 minuter.
Knåda degen på mjölat bord och dela upp degen i önskad storlek och form.
Låt bullarna vila en gång till under bakduk i 30 minuter.

Pensla med lite vatten över bullarna och strö över frön.
Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 12-20 minuter beroende på storlek i 200 grader.

Låt sedan svalna på galler under bakduk.




The large loaves are flavored with carrot. The small loaves are flavored with lingonberry chutney.

Both breads are super good.



Basic Recipe for Iron Emma's bread

50 g yeast
5 cups water
1/2 cup canola oil
2 tablespoons syrup
6 cups spelled flour
7 cups flour
1 teaspoon salt
Sesame seeds / pumpkin seeds

Season with 2 cups shredded carrots or 1.5 cups of  lingonberry chutney.


Crumb yeast. Stir up with a bit of water so that the lumps disappear, then pour the remaining water. Stir in oil, syrup, salt and any of the flavorings. Work in the flour in about 10 minutes by hand. Allow the dough to rest under a cloth for 30 minutes.
Knead the dough on a floured board and divide the dough into the desired size and shape.
Let the buns rest again under a cloth for 30 minutes.

Brush the buns with a little water and sprinkle them with seeds.
Bake in the middle of the oven for about 12-20 minutes depending on size in 200 degrees.

Then let cool on a rack under a cloth.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar