torsdag 8 oktober 2015

Nyponsoppa


Nyponsoppa


Testa det här! Smakar ingenting som den du brukade köpa i affären. Bara ut och plocka, går även bra att göra soppa på de nypon som finns kvar på vinterbuskarna.

Och, ett glas nyponsoppa innehåller mer än 5 gånger så mycket C-vitamin som ett glas apelsinjuice! Bästis med din järnmat alltså.



Nyponsoppa 4 portioner

1 liter plockade nypon
1,5 dl socker
2 msk potatismjöl


Skölj bären. Skär bort botten och toppen från alla bär (det här tar tid och tålamod). Lägg bären i en kastrull med 1, 5 liter vatten. Låt koka i ca 20 minuter, tills bären blir mjuka.
Spara kokvattnet och mosa sönder bären i en sil över kokvattnet så att allt fruktmos kommer ut. Inget skal eller kärnor ska med. Det här är ganska kämpigt men det kommer vara värt det i slutändan. Lovar.

Vispa ihop kokspad med mosklumparna till en slät soppa. Ta lite av spadet och blanda ut med potatismjölet till en redning. Häll i socker och redningen i soppan och låt det koka upp under omrörning. När det första kokbubblan kommer så är det färdigt!

Drick varm eller kall.




Try this out! Tastes nothing like the one you used to buy in the store. Just go out and pick, it is also good to make soup on the hips that remain on winter bushes.

And, a glass of rosehip soup contains more than 5 times as much vitamin C as a glass of orange juice! Best friends with your iron foods.



Rosehip Soup 4 servings

1 liter picked rosehips
1.5 cup sugar
2 tablespoons potato flour


Rinse the berries. Cut off the bottom and top of all berry (this takes time and patience). Place the berries in a saucepan with 1, 5 liters of water. Boil for about 20 minutes, until the berries are soft.
Save cooking water and mash down the berries in a sieve over the cooking water so that all the purees comes out. No shells or cores to be with. This is pretty tough but it will be worth it in the end. Promise.

Whisk cooking water with the rosehip lumps to a smooth soup. Take a bit of the broth and mix the potato flour into a preparation. Pour in the sugar and mittee in the soup and let it boil, stirring. When the first boil bubble is coming, it is ready!

Drink hot or cold.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar