söndag 11 oktober 2015

Bärpaj


Visste ni att man kan baka pajskal utan smör? Det kan man!



   

Det går finfint att använda matolja istället för smör. Olivolja är lite känsligare eftersom den börjar ryka vi 180-200 grader i ugnen men annars går de flesta oljorna bra.

Jag gjorde en sats pajdeg och gräddade minipajer i muffinsplåt och fyllde dem med tre olika bär/frukt.
Ni ser: Uppifrån och ner:
Hallon, Fikon, Björnbär.

Fikon är min favorit.






Pajdeg utan smör

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl finhackad mandel
1 dl matolja
1/2 dl vatten
En nypa salt
2 msk socker








Blanda ihop alla ingredienser i en bunke till en fast deg.
Tryck ut degen i insmord muffinsplåt så att de sticker en bit över kanten.

Ställ in i kylen i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.
Ta ut plåten från kylen och lägg ner tinade eller färska bär. Pudra över lite extra strösocker på
bären så de inte blir sura. Vik sedan ner kanterna över bären, men låt det få vara ett litet hål kvar
där bären tittar ut.

Ställ sedan in plåten mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Garnera med bär och siktat florsocker.

Recept av Järnemma




Did you know that you can bake pie crusts without butter? You can!

It is just fine to use the cooking oil in place of butter. Olive oil is a bit more sensitive because it begins to smoke around 180-200 degrees in the oven but otherwise, most oils are good.

I made a batch of pie dough and baked mini pies in muffin pan, filling them with three different berries / fruit.
You see: From top to bottom:
Raspberries, figs, blackberries.

Figs are my favorite.



Pies without butter

4.5 cups flour
1 cup finely chopped almonds
1 cup cooking oil
1/2 cup water
A pinch of salt
2 tablespoons sugar

Mix together all ingredients in a bowl to a firm dough.
Press the dough into greased muffin pan so that they stand a bit over the edge.

Set in the fridge for about 30 minutes.

Preheat the oven to 225 degrees.
Remove the plate from the refrigerator and add the thawed or fresh berries. Sprinkle a little extra powdered sugar on the berries so they do not become sour. Then fold down the edges of the berries, but let it get to be a small hole remained where the berries look like.

Then set the plate in the oven for about 10-12 minutes. Garnish with berries and sifted icing sugar.

Recipe by Iron Emma


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar