Svarta hamburgare
Svarta hamburgare kommer ursprungligen från Japan och nu har de även kommit till Burger King's restaurang i USA som ett halloween-tema. Har även förekommit hos McDonalds tidigare år. Jag hakar på trenden och tar den svarta burgaren till en högre, blodigare nivå.
Med svarta blodpuddingsburgare!
Jag har hittat både bläckfiskbläck och bambukol i specialbutik som färgar brödet svart. Det jag gjorde sen var bara att göra en vanlig grundsats till matbröd och blandade i bläcket och kolet utspätt med lite vatten i jästen.
Det innehåller även mycket nyttigheter i både bläckfiskbläck och bambukol, som mineraler och järn!
Bambukol - Takesumi |
Bläckfiskbläck |
Självfallet nöjer jag mig inte med att bara ha svarta bröd utan försöker få fram en röd och en orange färg (utan karamellfärg såklart). Riktigt rött och orange blev det inte riktigt men saffransgult och rödbetsrosa fick duga fint.
Grundsats till hamburgarbröd
50 g jäst
2 msk matolja
5 dl ljummet vatten
13 dl vetemjöl
1 tsk socker
2 tsk salt
Smula jästen i en bunke. Späd ut jästen med lite av vattnet. Häll ner resten av vattnet. Välj NU vilken smak du vill tillsätta och häll i bunken, se de olika smakerna nedan. Blanda sedan ner olja, socker, salt och vetemjöl. Knåda degen smidig i ca 5-10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och forma till önskad storlek. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter ( lägg då bullarna med bra avstånd ifrån varandra så de inte behöver flyttas innan de åker in i ugnen).
Pensla sedan med vatten och strö över sesam/pumpafrön.
Ställ in mitt i ugnen på 200 grader i 8-15 minuter beroende på storlek på bröden.
Olika smaker:
Svart:
Köp bläckfiskbläck i delikatesshandel eller om du har en riktig bläckfisk så skär du bort bläcket för hand. Köper du och gör en hel sats så ta 3 st paket ( à 4 g st). Köp också bambukol, det finns i en del hälsokostbutiker och kallas "Takesumi".
Lägg kolet ( ca 10 kryddmått) i en liten skål och späd ut med lite vatten till en svart vätska. Droppa sedan ner bläcket i skålen (akta kläderna!)
Blanda sedan ner i degspadet till brödet.
Gul:
0.5 g saffran. Stöt med lite socker innan du häller ner i degspadet.
Rosa:
Skala en rödbeta. Koka den mjuk i ca 30 minuter, skär i mindre bitar om du vill att det ska gå snabbare. Mixa sedan rödbetan i en mixer med 1 msk honung och 1 msk olivolja.
Droppa sedan ner i degspadet till brödet.
Sedan kommer vi till det bästa av allt! Blodpuddingsbiffarna. Jag spexade även till det här och gjorde tre olika smaker: Bacon/Konjak, Chili/Lakrits, Pepparkaka.
Gör först blodpudding enligt grundreceptet som finns här: Grundrecept på blodpudding
Tillsätt sedan någon av smakerna:
Bacon/Konjak:
Hacka små bitar av 1 pkt bacon och stek i stekpanna. Häll i smeten och ca 2 msk konjak och stött mejram.
Chili/Lakrits:
Finhacka en hel chilifrukt med kärnorna. Häll i hacket i smeten med 1-2 msk rålakritspulver.
Pepparkaka:
Krydda med 1 msk ingefära, 1 msk malda nejlikor, 1 msk kanel, 1 msk malen kardemumma, lite kryddpeppar och vitpeppar.
Sen är det bara att använda ytterligare fantasi och montera burgarna med önskat innehåll. Jag kommer inspirera i senare inlägg och förslag på kombinationer.
Svart magi!
Black hamburger
Black burger originally comes from Japan and now they also come to Burger King's restaurant in the US as a halloween theme. Also occurred at McDonalds previous year's. I catch on the trend and take the black burger to a higher, bloodier level.
With black black pudding burger!
I have found both squid ink and bamboo charcoal in the specialty shop that color the bread black. What I did then was just making a standard tenet of bread and mixed in ink and charcoal, diluted with a little water in the yeast.
It also contains a lot of goods in both squid ink and bamboo charcoal, such as minerals and iron!
Obviously I needed to try some other colors than just black bread. Therefor I tried to make some in red and orange color (without artficial color of course). But exactly red and orange did not happen, but saffron yellow and beetroot pink worked out fine.
Principle to burger bread
50 g yeast
2 tablespoons cooking oil
5 dl lukewarm water
13 dl flour
1 teaspoon sugar
2 tsp salt
Crumble the yeast into a bowl. Dilute the yeast with a little bit of water. Add the remaining water. NOW choose which flavor you want to add and pour into the bowl, see the different flavors below. Then mix oil, sugar, salt, and flour. Knead the dough smooth in about 5-10 minutes by hand. Let rise under a cloth for 30 minutes.
Then take the dough on a floured surface and shape into desired size. Let rise under a cloth for 30 minutes (add as buns with good distance apart so they do not need to be moved before they go into the oven).
Brush with water and sprinkle with sesame / pumpkin seeds.
Set in the middle of the oven at 200 degrees for 8-15 minutes depending on the size of the loaves.
Various flavors:
Black:
Buy squid ink in the deli shop, or if you have a real octopus you cut off the ink by hand. Do you buy the inc and make a whole batch then take 3 pcs package (à 4 g each). Also buy bamboo charcoal, there are in some health food stores and is called "Takesumi".
Add carbon (about 10 milliliter) in a small bowl and dilute with water to a black liquid. Then drip down the ink in the bowl (beware the clothes!)
Then mix into the bread.
Yellow:
0.5 g of saffron. Shock with a little sugar before pouring into the dough.
Pink:
Peel the beetroot. Boil it soft for about 30 minutes, cut into smaller pieces if you want it to go faster. Mix then the beetroot in a blender with 1 tablespoon honey and 1 tablespoon olive oil.
Then drip down into dough to the bread.
Then we come to the very best of everything! Black pudding steaks. I was creative here also and made them in in three different flavors: Bacon / Brandy, chili / Liquorice, Gingerbread.
First make blood pudding according to the basic recipe found here: Basic recipe for black pudding
Then add some of the flavors:
Bacon / Brandy:
Hack small pieces of 1 pkt bacon and fry in skillet. Pour in the batter and about 2 tablespoons of brandy and crushed marjoram.
Chili / Liquorice:
Finely chop a whole chillies with seeds. Pour into the notch in the batter with 1-2 tablespoons of raw licorice powder.
Gingerbread:
Season with 1 tablespoon ginger, 1 tablespoon ground cloves, 1 tablespoon cinnamon, 1 tablespoon ground cardamom, a little allspice and white pepper.
Then it is just to use more imagination and assemble the burgers to desired content. I will inspire in later posts and suggested combinations.
Black magic!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar